Ontwerpsessie waterberging en inundatie

Wordt het fort 'Werk aan de Korte Uitweg' in Blokhoven voor Linieland de eerste die grond regelmatig onder water laat lopen? En lijkt daar een handige combinatie te zijn met het waterschap die in hetzelfde gebied een wens voor piekberging heeft? BuitenGewoon hielp deze wensen tot een gezamenlijk idee uit te werken door het begeleiden van ontwerpsessies.

Slim combineren

Linieland wil de inundatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij het fort voor bezoekers tot leven brengen. Vroeger kon land bij het fort onder water gezet worden voor de vijand. Linieland wil in de zomer twee keer per maand het plangebied vol laten lopen. Het waterschap wil juist op elk willekeurig moment kunnen bergen als dat nodig is. Deze twee wensen zijn gecombineerd door bijvoorbeeld niet het hele plangebied voor inundatie te gebruiken. Zodat er altijd ruimte is voor piekberging. Het gebied dat automatisch kan vollopen omdat dit lager ligt is gekozen voor inundatie.

Inzet BuitenGewoon

Buitengewoon heeft twee ontwerpsessies begeleid met diverse deskundigen. In actieve werksessies is met elkaar nagedacht hoe het onderlopen nu precies gaat om tot logische keuzes te komen. Ook aan de beleving van het water en het onderhoud van het ondergelopen land is veel aandacht besteed.

Het resultaat: een breed uitgedacht ontwerp dat geschikt is voor piekberging en beleving van de Nieuwe Hollandse Waterlinie! 

 

ontwerpsessie_tekenen

 

 

Bijzondere beelden...